Sladké brambory
Sladké brambory obsahují škrobový sacharid bohatý na vlákninu (polovina je rozpustná) a jsou významným zdrojem silných antioxidantů ze skupiny karotenoidů, zejména beta-karotenu. Rovněž jsou bohaté na vitamín A, srdci prospěšný draslík a obsahují i trochu vápníku. Extrakt z pečených sladkých brambor má chemopreventivní (protirakovinné) účinky.
Sladké brambory obsahují i další fotochemické látky, například quercetin s významnými protizánětlivými účinky a antioxidant kyselinu chlorogenovou. Středně velká pečená sladká brambora má pouze 103 kalorií.
Klasické brambory rychle zvyšují hladinu krevního cukru, čímž se tvoří hodně hormonu inzulinu, který ovlivňuje ukládání tuku. Právě proto se klasické bílé brambory nedostaly na seznam nejzdravějších potravin světa.
Dopad potravin na hladinu krevního cukru má značný význam pro všechny, kdo se snaží zhubnout, a ještě větší význam pro diabetiky či osoby trpící tzv. metabolickým syndromem. Vliv stravy na krevní cukr lze nejpřesněji určit údajem zvaným glykemická nálož. Čím vyšší je tato hodnota, tím více se zvyšuje hodnota krevního cukru a inzulínu.
Jezte sladké brambory i se slupnou, je nejzdravější a obsahuje i nejvíc vlákniny.