Řeřicha potoční
Řeřicha potoční obsahuje třikrát více vápníku a šestkrát více hořčíku než mléko. V porovnání gram na gram tato drobná rostlinka obsahuje stejné množství vitamínu C jako pomeranč a více železa než špenát.
Plný šálek řeřichy potoční obsahuje pouhé 4 kalorie, navíc získáte ještě 1500IU vitamínu A, podporujícího náš imunitní systém (včetně 950ug beta-karotenu), 85ug vitamínu K, jenž prospívá kostem, 14mg vitamínu C a 1900ug superhvězd ve výživě očí, luteinu a zeaxantinu.
Řeřichu řadíme do čeledi brukvovitých (brokolice, zelí, kapusta, kedlubna či mangold). Tyto druhy zeleniny jsou vynikajícími zdroji protirakovinných chemických látek, zvaných isothiokyanáty. Isothiokyanáty bojují s rakovinou tím, že neutralizují karcinogeny. Omezují jedovatý účinek karcinogenů, stimulují uvolňování „zabijáků rakoviny“ a urychlují vylučování karcinogenů z těla. Studie prokázaly, že isothiokyanáty pomáhají předcházet vzniku rakoviny plic, jícnu a dalších typů rakoviny.
Silná kombinace isothiokyanátu PEITC a sulforafanů v řeřiše potoční má trojí účinek: ničí rakovinné buňky indukcí jejich smrti (apoptózy), předchází aktivitě potenciálních karcinogenů a stimuluje buněčnou obranu proti útokům karcinogenů.