Natto
Pozornost si zaslouží zejména díky vysokému obsahu enzymu nattokinázy, což je fibrinolytický enzym, který pomáhá zmenšovat sraženiny a předcházet jejich vzniku. Tělo produkuje celou řadu látek, které napomáhají srážení krve, z nichž jedna se nazývá fibrin. Fibrin je zapotřebí pro optimální hustotu krve, příliš velké množství fibrinu však může zhoršovat proudění krve a zvyšovat tak krevní tlak.
Jeden enzym v těle, plazmin, rozpouští a štěpí fibrin, a tak pomáhá předcházet sraženinám a umožňuje krvi volně proudit. Právě z doho důvodu je natto „oběhu prospěšná“ potravina.
Nattokináza napomáhá udržet srážlivost ve zdravém rozmezí, navíc samotný pokrm obsahuje i vitamín K, důležitý pro zdravé kosti, může však zasahovat do účinků některých léků na srážení krve (nedoporučuje se jíst u lidí, kteří berou léky na vysoký TK).
Natto příznivě působí na pleť díky kyselině polyglutamové, díky níž je natto lepkavé a navíc zvyšuje přirozenou hydrataci pokožky.