Měkkýši (mušle, slávky, hřebenatky, ústřice)
Mušle, škeble a hřebenatky
Mušle jsou jedním z nejbohatších zdrojů železa na světě – obsahují trojnásobné množství ve srovnání s hovězími játry. Jedna 85g porce mušlí dodá tělu neuvěřitelných 700% DDD vitamínu B12 a 66% DDD železa.
Stejně velká porce ústřic obsahuje 271% DDD vitamínu B12 a 43% DDD protirakovinného stopového minerálu selenu.
85g slávek dodá tělu přes 100% DDD manganu, důležitého stopového minerálu, jenž hraje zásadní roli v růstu, reprodukci, hojení ran, fungování mozku a ve správném metabolismu cukrů, inzulínu a cholesterolu. Mušle obsahují i slušné množství selenu – získáte z nich přes 50% DDD.
Hřebenatky z hlediska nutričních hodnot sice nejsou superhvězdami, jsou však z více než 80% tvořeny bílkovinou, kdy 85g porce obsahuje 15g proteinu a navíc i stopová množství nejméně osmnácti vitamínů a minerálů.
Ústřice
Ústřicím se často přezdívá „mléko oceánu“. Jsou jedním z nejkoncentrovanějších přírodních zdrojů zinku. Optimální příjem zinku je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Má zásadní vliv na plodnost a sexuální zdraví mužů. Ústřice jsou skutečnou „potravou pro mozek“, pomáhají povzbudit duševní energii a zlepšovat náladu.
Bílkovina v ústřicích je bohatá na aminokyselinu zvanou tyroxin, jež se v mozku přeměňuje na neurotransmiter dopamin, který nám dodává pocit spokojenosti a energii.