Korýši (rak, garnát, kreveta, humr)
Raci jsou sladkovodní bratranci humrů a vyskytují se ve většině částí světa. Raky lze připravit stejně jako humra – v páře, vařené, smažené, načerno či pečené.
Garnáti jsou v podstatě velké krevety. Mezi velmi vyhledávané druhy patří garnát tygří, což je obrovský garnát, jenž dorůstá délky přes 30cm.
Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře vůbec. Krevety jsou libové, mají vysoký obsah bílkovin i nutričních látek a chutnají skvěle. Jedna malá porce o 85g obsahuje 17g bílkovin a pouhých 90 kalorií. Krevety obsahují všech devět esenciálních aminokyselin a devět důležitých minerálů. Mají relativně vysoký obsah důležitého stopového minerálu selenu (46% DDD v 85g porci) – protirakovinného minerálu. Obsahuje i 30% DDD vitamínu D, tzn. 129 IU tohoto protirakovinného a kosti posilujícího vitamínu.
Navíc krevety jsou plné astaxantinu, karotenoidu s výrazně vyššími antioxidačními účinky než beta-karoten a lutein. Existuje studie, z nichž vyplývá, že astaxantin by mohl být až 100-násobně účinnější antioxidant než vitamín E. Astaxantin v tělech vodních živočichů plní řadu základních biologických funkcí, včetně ochrany před oxidací esenciálních polynenasycených mastných kyselin, ochrany před působením UV záření, činnosti provitamínu A, imunitní odpovědi, pigmentace, komunikace a zlepšení reprodukce.
Lamgusty a humři jsou velcí korýši. Humři v těle, ocase a nohách ukrývají pevné, lahodné maso. Jedí se i humří játra či jikry. Jedna 85g porce humřího masa má kolem 95 kalorií, téměř 19g kvalitního proteinu, 56% DDD protirakovinného selenu, 32% DDD zinku a menší množství dalších sedmi minerálů. Na rozdíl od krevet neobsahuje vitamín D, je však jedním z nejlepších zdrojů vitamínu B12 (50% DDD) s výjimkou masa. Jak krevety, tak i humr obsahují jen asi 1g tuku na 85 gramovou porci.