Olej z konopného semínka
Konopný olej obsahuje jak omega-6 (kyselinu linolovou), tak i omega-3 (kyselinu alfa-linolovou) mastné kyseliny. Tělo si je nedokáže samo vytvořit, musíme je přijímat ve stravě.
Jedním z problémů stravování je nadbytek omega-6 a nedostatek omega-3, což dále zhoršuje skutečnost, že většina omega-6 je silně rafinovaná a nepříliš kvalitní. Poměr omega-6 a omega-3 v konopném oleji je nejpříznivější a má vyrovnaný poměr těchto kyselin 3:1, což je ideální.
Navíc část omega-6 v oleji z konopného semínka tvoří GLA (kyselina gama-linolová), důležitá mastná kyselina, které nepřijímáme ani zdaleka dostatečné množství. GLA, hlavní složka pupalkového a brutnákového oleje, dokáže pomoci při PMS a patří mezi „dobré“ omega-6. V konopném oleji jsou GLA asi 2 procenta – konopí je jediné jedlé semínko, které tuto kyselinu obsahuje.
Konopný olej má blahodárný vliv na kardiovaskulární zdraví. Z výzkumů vyplývá, že omega-6 snižují LDL „špatný“ cholesterol a zlepšují i inzulínovou senzitivitu. Omega-3 snižují hladiny cholesterolu i triglyceridů. Omega-3 mastné kyseliny v konopí účinně snižují krevní tlak, přilnavost krevních destiček a hladinu fibrinogenu, což je klíčový marker (faktor) aterosklerózy.
V rámci výzkumu se přišlo na to, že na každé 1 procento zvýšení obsahu kyseliny alfa-linolové (omega-3) dochází ke snížení systolického, diastolického i průměrného krevního tlaku o 5mm Hg.
Konopný olej by se měl skladovat v chladničce, rychle spotřebovat a nikdy by se neměl ohřívat. Omega-3 – například ve lněném semínku, rybím oleji a oleji z konopného semínka – jsou nestálé a při jejich zahřívání na vysoké teploty vznikají toxické vedlejší produkty. Konopný olej používejte jen na saláty a již tepelně upravenou zeleninu, nebo si přidejte lžíci do smoothie.
K dostání jsou i konopná semínka, která obsahují všechny esenciální tuky a z 25% jsou tvořeny bílkovinou a z 10 až 15 procent vlákninou. Navíc obsahují i širokou škálu minerálů, především fosfor, draslík, hořčík, síru a vápník.