Kokosový olej
Kokosový olej povzbuzuje imunitní systém a je navíc i lahodný. Devadesát dvě procenta mastných kyselin v kokosu jsou nasycené tuky, jedná se však o nadmíru zdravý typ mastných kyselin zvaných triglyceridy se středním řetězce (MCT).
Převažujícím MTC v kokosu je kyselina laurová, u níž byly v nespočtu studií prokázány antimikrobiální a antivirové účinky. Mastné kyseliny v kokosu jsou silnými antibiotiky, které ničí bakterie jako jsou streptokok (záněty v krku, zápal plic, sinusitida), stafylokok (otrava jídlem, infekce močových cest), neisseria (meningitida, kapavka, záněty pánevní oblasti), chlamydie (infekce genitálu, záněty spojivek, zápal plic, periodontitida) a Helicobacter pylori (žaludeční vředy). Navíc existuje minimálně dalších tucet patogenních virů, které kyselina laurová deaktivuje. Kyselina laurová ničí jen „zlé“ bakterie (i kandidu a houby ve střevním traktu), aniž by poškozovala přátelské střevní bakterie, které jsou pro zdravé trávení nezbytné.
Kokos a kokosový olej se používají jako lidový lék na více než třicet pět zdravotních potíží, od abscesů po rány. U miminek, která dostávají stravu s kokosovým olejem, se zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a aminokyselin. Kokosový olej má i významné antioxidační účinky.
Kokosový olej má neutrální vliv na cholesterol v krvi. Nasyceným tukům v hranolkách z rychlého občerstvení se vyhýbejte jako moru. Kokos a kokosový olej si vychutnejte, co hrdlo ráčí. Kupujte vždy jen panenský či extra panenský kokosový olej.