Červený palmový olej
Nezaměňujte však poctivý, červený palmový olej se „ztuženým palmovým tukem“, který se objevuje v seznamech přísad průmyslově zpracovaných potravin a jehož konzumaci je nejlepší se zcela vyhnout. Neztužený, ve své „panenské“ podobě, palmový olej neobsahuje žádné trans-tuky. Je tvořen z poloviny nasycenými tuky a asi ze 40 procent jej tvoří mononenasycený tuk.
Palmový olej obsahuje přírodní antioxidanty, konkrétně zástupce vitamínů E (tokoferolů a tokotrienolů). Tokotrienoly jsou silné antioxidanty a srdci prospěšné nutriční látky. Plamový olej má vysokou koncentraci karotenoidů (15krát více než v mrkvi), což mu dává jeho specifické červené zabarvení.
I když má panenský palmový olej vysoký kouřový bod (kolem 230oC), čím déle jej zahříváte na vysokou teplotu, tím více se ničí jeho přírodní antioxidanty.