Ovesné vločky
Rozpustná vláknina v ovsu, nazývaná beta-glukan, má na svědomí vysoké hodnocení z pohledu nejlepších potravin světa. Beta-glukan pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Beta-glukany povzbuzují imunitní systém celého těla tak, že velmi silně stimulují jeho odezvu vůči bakteriálním infekcím. Aktivují bílé krvinky, zvané makrofágy, které jako malí hlodavci spořádají nezvané návštěvníky jako houby či bakterie. Beta-glukany snižují špatný cholesterol a triglyceridy, navíc dokážou i zvýšit schopnost organismu zabíjet rakovinné buňky.
Ovesné vločky mají velmi nízkou glykemickou nálož, tudiž jejich vliv na hladinu krevního cukru je velmi, velmi malý. Beta-glukany prospívají lidem s diabetem II.typu tím, že stabilizují krevní cukr.
Oves obsahuje avenanthramid, polyfenolický antioxidant, který má zřejmě protizánětlivé účinky a prospívá srdci. Ovesné vločky mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech obilovin (8,5g bílkovin ve 2/3 šálku ovesných vloček) a obsahují 5g vlákniny, fosfor, draslík, selen, mangan a pár miligramů železa.
Ovesným vločkám by se měly vyhnout osoby citlivé na lepek (celiakie) a lidé trpící dnou a ledvinovými kameny (oves obsahuje puriny, které se v těle štěpí na kyselinu močovou).
S vyjímkou instantních vloček, existuje spousta skvělých způsobů, jak vločky jíst. Ovesné vločky není třeba vařit. Stačí vločky zalít jen horkou vodou, nechat pár minut odstát, a poté přidat ovoce a oříšky.