Volně chovaná drůbež - kuře a krůta
110g kuřecích prsou bez kůže a bez kosti obsahuje téměř 35g kvalitních bílkovin a navíc i trochu vápníku, hořčíku, zinku a železa. Dodá nám i 255mg fosforu a 287mg draslík, který prospívá srdci. Z nutričního hlediska je krůtí maso podobné.
Kuře (ne krůta) je též skvělým zdrojem niacinu, vitamínu skupiny B, který hraje důležitou roli v energetickém metabolismu a v biochemických funkcích, nutných k udržení zdravé pokožky a optimálně fungujícího zažívacího traktu a nervové soustavy. Zapojuje i do metabolismu tuků. 110g kuřecího masa dodá tělu 75% DDD niacinu.
Bílé versus tmavé maso
Tuk v kuřecím mase bez kosti a kůže je ve skutečnosti převážně mononenasycený – 110g kuřecích prsou obsahuje asi 4g, z toho jen 1,1g je tuk nasycený. Bílé krůtí maso má ještě nižší obsah tuku než kuře, tmavé maso je však srovnatelné.
Selen – stopový minerál – jeden z nejdůležitějších nutričních látek v lidské stravě. Selen je silný antioxidant, nízký příjem selenu souvisí se zvýšeným výskytem několika typů rakoviny, včetně karcinomu plic, tlustého střeva a konečníku, kůže a prostaty. Selenové suplementy dokážou chránit před některými rakovinami. Většina lidí by byla mnohem zdravější, kdyby konzumovali alespoň 200ug selenu denně (aktuální DDD je 70ug). 110g kuřecích prsou nám dodá 30ug selenu, velké kuřecí prso (175g) obsahuje 47ug , což z kuřete činí vynikající zdroj tohoto protirakovinného minerálu. 110g Krůtí maso obsahuje selenu ještě víc: 36ug ve 110g bílého masa, 45ug ve 110g tmavého masa. Tmavé krůtí maso má též vyšší obsah zinku než bílé.
Lidé, kteří jedí více bílkovin, mají menší úbytek kostí. Vápník se lépe vstřebává ze stravy s vyšším zastoupením bílkovin.
Vzhledem ke všem toxinům, antibiotikům, steroidům, pesticidům a růstovým hormonům, užívaných v továrních velkochovech, se nedoporučuje neomezená spotřeba neorganického masa a drůbeže.
Protein je zásadní složkou zdravého jídelníčku, který bychom měli získat z co nejzdravějšího možného zdroje.